Megjelent az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle decemberi száma

Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle decemberi száma Stock Szabolcs tanulmányával kezdődik. A szerző a CDSM-irányelv 17. cikkét vizsgálja, amely az online tartalommegosztó szolgáltatóknál megjelenő jogellenes tartalmakkal szembeni fellépést, a platformok felelősségét és a jogosultak eltávolítási lehetőségeit szabályozza. A cikk rendelkezései konfliktust idéznek elő az Elker-, az Infosoc-, valamint az IPRED-irányelv rendelkezéseivel.

Gyertyánfy Péter tanulmányának aktualitását a mesterségesintelligencia-rendszerek napjainkban tapasztalható gyors fejlődése adja – a szerző e rendszerek helyzetét vizsgálja a hatályos magyar szerzői jog szempontjából, külön kitérve a generatív mesterséges intelligencia termékeire.

Kiss Zoltán Károly cikksorozatának második része az építészeti alkotások és a műszaki létesítmények szerzőinek díjazásával foglalkozik.

Az IJOTEN Internetes Jogtudományi Enciklopédia szócikkei közül ezúttal Grad-Gyenge Anikó szócikkét közöljük a szerzői jogi kivételekről és korlátozásokról.

Posztumusz jelenik meg nemrégiben elhunyt szerzőnk, Palágyi Tivadar nemzetközi hírszemléje.

Az SZJSZT e számban található szakvéleménye a makró és makró alapjául szolgáló algoritmus szerzői jogi megítélésével foglalkozik.

A szám a szokásos könyv- és folyóiratszemlével zárul.

A teljes szám az alábbi linken érhető el.

2023/12/12